11. syyskuuta 2011

Elämäni 10 käskyä

Olen 26-vuotias. En usko tässä iässä tietäväni, mikä on oikea tapa elää. Itse asiassa, en usko, että ylipäätään on yhtä oikeaa tapaa elää. Voin kuitenkin jakaa oman elämänfilosofiani - jos sitä nyt sellaiseksi voi kutsua - sillä tunnen olevani jotenkuten tasapainossa itseni kanssa, eikä elämä ole minulle vain ikuista raatamista.

Pidän säännöllisesti kokoillan juttutuokioita mummini kanssa, ja joka kerta päädymme pohtimaan samaa asiaa: Mikä ratkaisee sen, millä asenteella ihminen jatkaa päivästä toiseen? Mikä tekijä vaikuttaa siihen, että joillekin elämä aina hymyilee ja toisella taas ei koskaan ole mikään hyvin? Missä vaiheessa valinta tapahtuu? Onko se geeneissä?

Tiedän, että kaikki ei ole itsestä kiinni. Elämä on täynnä yllätyksiä, ja sehän tästä niin hienoa tekeekin. Jokainen on kuitenkin vastuussa siitä, miten asioihin suhtautuu. Tiedän esimerkiksi sen, että monet luulevat minun päässeen elämässäni helpolla, koska en ole kovaäänisesti huutanut muuta. Ei ole totta. Olen oppinut kantapään kautta sen, mitä seuraavaksi listaan. En halua kuulostaa elämäntapaoppaalta, mutta uskon oikeasti seuraaviin "kymmeneen käskyyn":



1. Ole positiivinen
Herää jokaiseen päivään onnellisena. Nauti siitä, mitä sinulla on, ja tee työtä sen eteen, mitä haluat saavuttaa. Laita hyvä kiertämään.

2. Nauti pienistä asioista
Näe kauneutta arjessa. Anna itsellesi lupa nauttia kauniista kodista. Tunne onnea kirpeässä syyssäässä. Ota aikaa aamu-Hesarille. Kömmi puhtaisiin lakanoihin ja hymyile. Mummini sanoin: "Onnellisuus on pienissä hetkissä. Jos odottaa koko elämän jotain suurta ja ihmeellistä, elämä menee ohi."

3. Tee töitä elämäsi eteen
Jos et ole tyytyväinen, olet itse vastuussa muutoksesta. Jos haluat paremman työn, näytä, että ansaitset sen. Jos haluat hoikistua, lähde lenkille. Jos haluat elämään sisältöä, hanki sitä. Älä anna tekosyille valtaa.

4. Ole ystävällinen
Hymyile. Tervehdi. Et ole ollenkaan hassu, vaikka kiittäisit kahvilan myyjää sekä tilatessasi että maksaessasi. Et myöskään voita mitään, jos huudat VR:n konduktöörille raideviasta.

5. Ole kiitollinen
Muista olla kiitollinen siitä, mitä sinulla on. Olet terve, sinulla on koti, rakkaita ihmisiä, työ... Ole kiitollinen myös silloin, kun jokin asia on pielessä. Lähes aina asiat voisivat olla huonomminkin. Suru ei ole kiellettyä, mutta siihen ei saa jäädä asumaan.

6. Tunnista tärkeät ihmiset
Kaikkien kanssa on tultava toimeen, mutta ystävänsä voi valita. Sulje korvasi ilkeiltä sanoilta. Jos et voi sulkea korviasi, sulje sydämesi. Ihminen, joka saat sinut surulliseksi, ei ole arvoisesi.

7. Tee asioita, joista pidät
Välillä on pakko tehdä asioita, joista ei niin välitä. Sitä kutsutaan kaiketi myös vastuuksi. Koko elämää ei kuitenkaan voi elää pakolla. Ole itsekäs ja ota aikaa omille jutuillesi.

8. Liiku
Jos haluat voida kokonaisvaltaisesti paremmin, lähde liikkeelle. Syöt paremmin, nukut paremmin, jaksat paremmin.

9. Pyri olemaan parempi ihminen
Yritä ymmärtää erilaisia arvomaailmoja. Yritä olla tuomitsematta, vaikka se on välillä todella vaikeaa. Ymmärrä, että ilkeyden taustalla on usein paha olo. Auta muita, kun siihen on tilaisuus.

10. Naura
Elämästä ei selviä hengissä, mutta nauru pidentää ikää. Ainakin se tekee elämän paljon helpommaksi. Hakeudu seuraan, jossa saat nauraa.


1 kommentti: