10. toukokuuta 2013

Keittiö ilman tiskikaappia

Sain mielenkiintoisen pyynnön kirjoittaa keittiömme ratkaisusta: tiskikaapittomuus. Itse en edes kiinnittänyt asiaan juurikaan huomiota, mutta ilmeisesti tiskikaappi on suomalaisille hyvinkin pysyvä osa keittiötä, sillä moni on huomannut nimenomaan sen puutteen.

Miksi siis meidän keittiössämme päädyttiin tiskikaapittomuuteen ja mikä ohjasi keittiön suunnittelua?

Luonnollisesti lähtökohtana oli asunnon pohja sekä jo olemassa olevat putkiliitännät. Keittiö oli aiemmin kapea suorakaiteen muotoinen tila, jossa vasemmalla seinällä oli vesipiste (tiskikaappeineen) ja hella ja oikealla jääkaappi sekä työtasoja. Halusimme välttyä turhilta putkitöiltä, joten keittiön seinän avaamisen jälkeenkin päätimme sijoittaa vesipisteen nimenomaan vasemmalle. Meitä myös viehätti ajatus siitä, että vesipisteellä työskennellessä (oli se sitten tiskaamista tai vihannesten huuhtomista) katse on kohti ruokailutilaa ja olohuonetta, ei seinää. Kokkaamista helpottaa myös juuri se fakta, että vesipiste on saarekkeessa.

Oikealle seinustalle halusimme laskutilaa, suuret laatikot astioiden ja kattiloiden säilytykseen, kevyet yläkaapit sekä kunnon lieden. Isäni ihmetteli, miksei kaikkea seinätilaa ole hyödynnetty ("Noiden yläkaappien päälle mahtuisi vielä toinen rivistö."), mutta minä totesin, että isi, minä nimenomaan haluan pitää sen kevyenä. Oikealla seinällä keittiötä jatkettiin sen alkuperäisten rajojen ulkopuolelle, kotimme "hubiin", missä lieden oikealla puolella on superkätevä apteekkarinkaappi (joka imaisee sisäänsä kaikki kuivatavarat mausteista muroihin) ja sen jälkeen vierekkäin jääkaappi ja pakastin. Luontevana jatkeena tälle rivistölle on liukuovien taakse sujahtava kodinhoitopiste siivouskaappeineen ja pyykkipisteineen!

Entäpä se tiskikaapittomuus? Nykyään lähestulkoon kaikki astiat kestävät tiskikoneen käsittelyn. Näinpä suurin osa astioista sujautetaan samantien saarekkeen alle sijoitettuun astianpesukoneeseen. Ne astiat - esim. viinilasit - jotka kuitenkin on tiskattava, tiskataan ja kuivataan samantien. Ja jos nyt jostain syystä motivaatiota tiskaamiseen ei olisi enää samana iltana, riittävän suuri ja syvä tiskiallas antaa aika paljon anteeksi.

Onko joku muukin tehnyt keittiössään samanlaisia ratkaisuja?

Tässä kuvaparit keittiöstä ennen ja jälkeen! (Osa uuden keittiön kuvista on kyllä jo "vanhoja", mm. matto puuttuu ja on ihan hitsin pimeää, mutta älkää antako sen häiritä. Pitäisi taas aktivoitua kuvailemaan...)
2 kommenttia:

  1. Täälläkin tiskikaappi on aika turha, ilmankin pärjäisi. Ehkä voisi joskus hankkia tiskikaapin hyllyjen tilalle umpinaiset hyllyt ja käyttää ihan vaan säilytyksessä. :)

    VastaaPoista
  2. "Pikkusen" on näkymät muuttunu :) me oltiin ihan sellasia perinteisiä ja meillä on tiskikaappi vaikka uus keittiö :) Tosiaan en kyllä tiedä mikä sen funktio on kun siellä on yleensä kaaos sisällä :D

    VastaaPoista